måndag 28 april 2014

FÅNG HÄSTAR


Nu är det viktigt att vara försiktiga, det fina gröna gräset är faktiskt en fara för alla hästar. Alla raser kan bli drabbade av denna hemska sjukdom Fång.

Släpp inte hästarna för länge på de fina gräset börja med korta korta stunder så att dom vänjer sig, var uppmärksamma på hur hästen mår. Stelhet mer värme i hovarna, sätter ner trakten först, frambenen långt fram bakbenen under kroppen. Då är det hög tid att ringa veterinär som snabbt kan ge smärt stillande, sedan en duktig hovslagare. Ju fortare man upptäcker sjukdommen och tillkallar hjälp till hästen ju större chans att hästen klarar sig.

Mellan 500 till 800 hästar varje åt drabbas av Fång och döms ut, var extra försiktiga att släppa hästarna på frostigt gräs, det frostiga gräset ökar riskerna för fång.

Det kan gå så illa att man är tvungen att ta bort sin bästa vän, ett otroligt lidande för den häst som fått fång, en fång häst är alltid en fång häst även om den kan bli bra och att man kan fortsätta att rida eller köra den efter en lång mycket lång och jobbig behandlings tid.

Gå igenom era hästar varje dag för att se att det inte är något galet som hänt. Mer motion hjälper till att hålla sjukdommen borta.

Lycka till nu med era fyrbenta vänner, jag önskar er en skön sommar med friska hästar :)



1 kommentar: