tisdag 21 maj 2013

SOMMAR EKSEM

Nu är snart sommarn här. När värmen kommer så går det med stormfart, men det är inte bara härligt.

Sommareksem är en plåga för många hästar, den troliga orsaken är en allergisk reation på giftet från en viss typ av knott (Culicoides). Hästar som är drabbade av eksem kliar ofta både svans och man, det kan också bli sår över hela kroppen och förhårdnad hud med djupa veck.

Många tror att det bara är Islands hästen som har dessa problem men så är inte fallet, jag vet att både ponnyer och varmblods hästar kan få sommar eksem. Kanske även andra raser.

Om du har en häst med dessa besvär och vill försöka behandla med örtmedicin bör du börja jobba med att före bygga problemet, det är betydligt svårare att bli av med om eksem redan uppstått.

Försök att göra allt för din vän, så den slipper mygg och knott. Vi försöker alltid ta in våra hästar när det är som värst. Det brukar vara några timmar när det börjar skymma, vid gryning och när det är varmt och fuktigt. Om man inte har möjlighet till det så bygg ett skjul så den kan gå undan in i skuggan när det är som värst på dygnet. Det finns speciella täcken som man kan köpa för att skydda lite mer.

Börja i god tid att ge örter, det förstärker kroppens försvarssystem renar blodet från gifter.

Örter man kan ge är

*Vitlök
*Ringblomma
*Brännässla
*Brunalger
*Älgört

Örter med antimikrobiella egenskaper är

*Echinacea
*Vitlök
*Ringblomma

De kan ges till hästen både inna symtomen kommer eller när sommareksemet redan har utvecklats.

Äppelcidervinäger vill jag varmt rekomendera, det kan ges invärtes, 30 ml per dag samt andvändas att skölja svans och man med, då blandar man 1 liter vatten och 2 mks Äppelcidervinäger.

Det är både kylande och minskar därför irritationen i huden. Det bästa av allt insäkterna tycker inte om lukten ;)
Viktigt är om hästen redan har fått eksem ska man INTE andvända vinägern detta svider ordentligt på såren, ge då örter invärtes och gnid in en salva som innerhåller något av dessa örter.
Ringblommetinktur,Vitlök, Vallört, Johannesört, Propolis. Bachs Räddningsdroppar kan vara bra som hudkräm.

Jag andvänder bara Nässor, Vitlök och äppelcidervinäger det fungerar bra till mina hästar, vi har massor av knott där vi bor men som tur är så är våra pollar inte så känsliga och jag har möjligheten att ta in dom och dom har möjlighet att gå in i ett svalt skjul om dom vill. Det är kanske därför vi klarar oss hyfsat bra från sommareksem.

Lycka till nu med att hålla odjuren borta från era fina springare ;)


Algot och Lyster mumsar

Lyster min fina

Minos den vackra
Minos och Algot
Våra fina hästar

1 kommentar:

  1. Hej Eva !

    Nu kommer du med fler bra tipps, tack både för tippsen och din fina sida.Alltid lika rolig att titta in på. Jätte fina hästar du har.
    Ha det bra i sommar med familjen och djuren.

    Hälsningar från ett fint Kalmar
    Ulrika

    SvaraRadera