onsdag 5 oktober 2016

FROSTEN KAN GE FÅNG HOS HÄSTEN

Nu ligger frosten som ett vitt täcke på marken, kylan börjar krypa sig på ordentligt. Vackra dagar men sprakande färger gör att man blir glad varje dag :)


Men med Frosten kommer också oron att hästarna ska få i sig för mycket fruset gräs, det kan leda till Fång. En hemsk sjukdom där hästarna får fruktanvärt ont i sina hovar och ibland inte går att rädda. Fång är en sjukdom där hoven har inflammerats och vävnadsvätska har utgjutits vilket medfört sämre sammanbindning mellan läderhuden och hornkapseln.


Ha lite extra koll på era hästar, det här är några kännetecken om hästen skulle ha fått fång.
Hästen är stel, ovilligt att röra sig, vill inte stödja på framhovarna. Värmen i hovarna ökar markant, hästen har svårt att vända sig och vill helst stå still och sätter ner trakten förs när den går.


Ringa alltid veterinär om du har en misstanke om att din häst har fått fång så den snabbt kan få smärtlindring och boxvila, sedan ska en duktig hovslagare komma och se till att hästens hovar blir bra så fort som möjligt .


Läkande t kan ta lång tid många månader. Vänta aldrig med att ringa!




Här är Lyster fina friska hovar, lycka är att ha sina djur friska glada och härliga :)




3 kommentarer:

  1. Man måste vara försiktig även på hösten om så hästarna inte får fång, de hemska sjukdomen :( Bra Eva att du skriver om det. Du är bäst! Lise-Lotte och Hampus

    SvaraRadera
  2. Hej Lise-Lotte! Det kan nog vara några som inte vet att det även är en fara för Fång på hösten. Roligt att du går in och kikar på min sida :) Kram!

    SvaraRadera