måndag 25 april 2016

SNÄLLA LÅT INTE IGELKOTTEN BRINNA I VALBORG


Nu närmar vi oss Valborgsmässoafton!

Många har samlat högar av ris och löv som ska tändas på när valborg kommer, men snälla se till att inte någon stackars igelkott har gömt sig där under vinter och kommer dö i lågorna.

Igelkotten är ett litet, taggigt däggdjur som sover om dagen och är aktivt i gryningen och om natten. Igelkottens har ca 5000 taggar som är 2 - 3 cm. långa.

Då igelkotten bli rädd rullar den ihop sig till en boll. Igelkotten väger mellan 0,5 och 1,5 kg den är ungefär 20-30 cm lång.

I oktober brukar går igelkotten gå i dvala. Den rullar ihop sig i ett tätt byggt bo under en lövhög, i en jordhög eller en komposthög, och spenderar vintern där. När den lilla går i dvala sjunker temperaturen.

Den brukar vaknar när det är ca 12-15 grader varmt ute och när våren är på gång på riktigt.

Igelkotten äter insekter och daggmaskar. Vill man ge mat åt en igelkott, kan man bjuda på kokt kött eller fisk i små bitar. Mjölk som många tror är bra för Igelkotten kan vara skadligt, så ge inte mjölk till den.

Var rädd om den här lilla varelsen, den är så fin :)

 
Jag önskar er alla en trevlig valborg!


2 kommentarer:

  1. Eva jag tänker på det varje valborg :( Det är många som skadar sig och dör under den helgen. Fin hemsida du har :)Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla! Roligt att du tittade in :) Jag vi måste vara rädda om våra djur. Ha det gott tills vi hörs igen.

      Radera