fredag 1 april 2016

NU ÄR DET VIKTIGT ATT BÖRJA VARA FÖRSIKTIGA!!!


FÅNG KAN DRABBA ALLA RASER!

Att släppa hästarna på näringsrikt bete, utan invänjningsperiod kan var fara för deras liv, får dom fång blir det otroligt smärtsamt för dom.


Hästar kan ochså få Fång om dom får för mycket kraftfoder och snabba foderbyten. En häst måste alltid successivt vänjas vid nytt foder och regelbunden motion.

En äldre häst har i allmänt försämrad ämnesomsättning så var vaksamma på hur era hästar mår.

Ett akut fånganfall har ofta ett drastiskt förlopp. Hästen svettas, har hög feber och allmäntillståndet är kraftigt påverkat. Rörelseförmågan är starkt nedsatt. En fånghäst sätter ofta bakbenen långt under sig och rör sig med stelt sträckta framben. Hovarna är varma. Den har mycket ont i hovarna, och rör sig som om den "hade gått på glödande kol".

Varje häst med fångsymptom skall snabbt komma under veterinärbehandling!

Behandling
Tillkalla veterinär så fort du har en minsta misstanke på att din häst har fått Fång så den får smärtlindring och antiinflammatoriskt så fort som möjligt, sedan bör en duktig hovslagare komma och titta på hästen.

Hästen måste stå i box med mjukt underlag och oftas blir det under lång tid. För att slippa allt det här var noga att inte släppa era hästar på grönbete utan att vänja dom med det nya gröna härliga men farliga gräset väldigt långsamt.

Jag skriver om det här varje år och hoppas att ni alla klarar er från detta, det är fruktansvert smärtsamt för din häst om den får Fång och väldigt kostsamt för dig även om du har en bra försäkring.

Lycka till med sommaren!

Även om snön ligger på marken nu på morgonen, men troligen borta i eftermiddag för solen skiner från klarblå himmel. Så var försiktiga med era springare.Ha en jätte mysig helg!


2 kommentarer:

 1. Liselotte Hansson1 april 2016 11:12

  Alltid så bra att du skriver om det Eva.
  Tack för alla fina inlägg!
  Med vänlig hälsning
  Liselott Hansson

  SvaraRadera
 2. Hej Eva! Jag tycker du har så fin sida :) Har du många som föjer dig? Önskar dig en bra helg / Ester

  SvaraRadera