måndag 22 juni 2015

BRÄNNÄSSLOR BRA FÖR HÄSTARNA


Nu är det hög tid att ta vara på Brännässlorna.

Jag torkar massor av Nässlor varje år, ger hästarna det under vintertiden det är mycket näring som är bra för dom. Jag lägger dom på ett stort lakan inne på logen, sedan klipper jag det i små bitar och mums vad gott dom tycker att det är när jag serverar det :)

Man kan plocka Nässlan när som helst, men den bästa tiden är under blomning.

Nässlan är mycket rik på C vitamin, järn proteiner och fibrer. Egenskaper som är blodstilland, urindrivande, den ger bra blodcirkulation. Att den ger bra blodcirkulation är bra för de hästar som drabbats av fång.

Jag brukar ge våra hästar ca 20g torkad Brännässla om dagen, jag klipper dom i små bitar. Hästarna gillar det riktigt mycket.

Undvik att plocka Nässlorna vid gösselstacken, där kan det finnas olika typer av mask som man inte vill att hästarna ska få i dig.

VIKTIGT!!!

När ni ger era hästar för förta gången var försiktiga, hästen kan få en allergisk reaktion. Nässelfeber, sluta då ge hästen mer. Kontakta veterinär och berätta vad som hände, nässelutslagen brukar se ut som små bubblor som kommer över hela kroppen. Men oftast går det över inom ett dygn. Men var lite vaksam när ni ger det första gångerna.


 
Det är härligt att börja samla dessa nyttiga till våra fina :)

2 kommentarer:

  1. Nässlor är bra även för oss människor! Jag smular gärna ner lite i tex köttfärssåsen eller har färska blad i morgonsmoothisen . Mums ;) Men ännu nyttigare är fröerna som hänger i klasar framåt augusti/ september. Det är nog bland de järnrikaste vi kan få tag i.

    SvaraRadera
  2. Ja Pia, det är riktigt nyttigt för både oss och djuren :) Nu blommar dom här hemma, och det är gröna spröda blad. Härligt att kunna ta vara på gosakerna. Kram!

    SvaraRadera