tisdag 5 maj 2015

CHECKLISTA NÄR DIN HÄST BLIR SJUK


INNAN DU RINGER VETERINÄR

Kontrollera

TEMP- Normalt är tempen 37-38 grader. Det tar man i ändtarmen men en vanlig termometer, VIKTIGT är att knyta fast ett snöre så att inte termometern åker in i tarmen.

PULS-
Pulsen hör ihop med hjärtat och hur det pumpar. Du känner pulsen genom att hålla två fingrar på ett blodkärl under käken vid hästens ganasch. Hästens hjärta slår ungefär 28-40 slag per minut vid vila, vid ansträngning blir pulsen snabbare. Maxpulsen är cirka 180-240 slag per minut.

ANDNINGEN-
Normalt är 8-16 andetag i minuten för en häst som vilat.

TARMLJUD-
Lyssna i flanken, lägg örat tätt intill. På vänser sida ska det finnas en hel symfoni av bubblande läten. På höger sida ett par ljud per minut.

AVFÖRINGEN-
När-normalt-blöt-diarre´

SKINNTEST-
Mitt på halsen tar du ett tag om skinnet på hästen, lyft skinnet ett par cm. När du släpper taget ska skinnet slätas ut sig på 1-2 sekunder. Tar det längre tid kan detta vara ett tecken på vätskebrist.
Gamla hästar har oftast lite stelare hud.

SLEMMHINNEFÄRGEN-
Lyft på överläppen, bedöm färgen på hästens slämhinna ovanför tänderna. Den är normalt ljust rosa, tryck med tummen 5-10 sekunder på slemmhinnan, när du släpper trycket ska den normala rosa färgen komma tillbaka på ett par sekunder.

ÄR DIN HÄST -
Orolig,lugn, skrapar med hovarna , vill den lägga sig? ha också koll vilka läkemedel din häst får.

ÄTER OCH DRICKER HÄSTEN??

Normalvärdena variera beroende på ålder, ras storlek och vilken kondition hästen är i. Så det är viktigt att skriva upp vad just din häst har för värden vid friskt tillstånd, skriv upp det och ha det i stallet på ett bra ställe lämpligt där du har telefonnumret till din veterinär. Ju mer du kan berätta för veterinären om din häst när den blivit sjuk desto lättare har han/hon att hjälpa dig snabbt med att få fram en diagnos och sätta in rätt behandling.

Detta var lite tips på vägen. Jag önskar dig en frisk och lycklig häst!

 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar